Thursday, December 16, 2010

SIC(sharing is caring): Carcinogen dalam ayam panggang mungkin memudharatkan lagi keadaan Kanser Payudara

Carcinogen in Grilled Chicken May Worsen Breast Cancer
posted 10/29/10

Satu unsur karsinogen (pencetus/penyebab kanser) dalam ayam panggang mungkin memudharatkan lagi keadaan kanser payudara, berdasarkan 1 kajian baru. Dlam bulan isu Toksikologi bulan Oktober,  penyelidik2 Imperial College London  berkongsi keputusan dari  penyelidikan merawat sel kanser payudara manusia dengan PhIP, salah satu kumpulan  karsinogen itu dikenali sebagai heterocyclic amines. PhIP ini kerap dijumpai pada daging panggangan atau bakar( grilled and barbecued) terutamanya ayam(sate ayam yang kita selalu makan?? ayam golek?? hu hu :((... 

Para penyelidik mendapati walau dalam dosej yang sedikit PhIP, boleh menyebabkan sel-sel mengeluarkan sifat menawan ekstraselular (exhibit extracellular invasive behavior). sifat menawan atau menakluk ini bertambah dengan pertambahan dosej  PhIP, dengan sesetengah dosej  PhIP ini melepasi kawalan positifl, 17B-estradiol, hormon estrogen yang paling biasa/umum. Estrogen ialah penggalak utama sel kanser payudara

Sate memang menyelerakan
Penulis juga membuat kesimpulan bahawa  PhIP bukan sahaja 'penyangak utama' kepada kaner payudara kerana keupayaannya merosakkan  DNA, juga  meningkatkan sel kanser payudara menjadi metastatic,  menambah masalah kepada keadaan semasa penyakit tersebut.

Lauber SN, Gooderham NJ. The cooked meat-derived mammary carcinogen 2-amino-1-methyl-6- phenylimidazo[4,5-b]pyridine promotes invasive behaviour of breast cancer cells. Toxicology. Published ahead of print October 15, 2010. doi:10.1016/j.tox.2010.10.004




English Version:

Carcinogen in Grilled Chicken May Worsen Breast Cancer
posted 10/29/10

A carcinogen found in grilled chicken may worsen breast cancer, according to new research. In the October issue of Toxicology, Imperial College London researchers shared results of a study treating human breast cancer cell lines with PhIP, one of a group of carcinogens called heterocyclic amines. PhIP is commonly found in grilled and barbecued meats, especially chicken. The researchers found that very small doses of PhIP caused the cells to exhibit extracellular invasive behavior. The invasiveness of the cells increased with increasing doses of PhIP, with some doses of PhIP surpassing the positive control, 17B-estradiol, the most common form of estrogen. Estrogen is a major promoter of breast cancer cells.

The authors concluded that PhIP is not only a potent breast cancer culprit due to its ability to damage DNA, but could also increase the likelihood that breast cancer cells will become metastatic, worsening existing disease.

Lauber SN, Gooderham NJ. The cooked meat-derived mammary carcinogen 2-amino-1-methyl-6- phenylimidazo[4,5-b]pyridine promotes invasive behaviour of breast cancer cells. Toxicology. Published ahead of print October 15, 2010. doi:10.1016/j.tox.2010.10.004

Delicous!

Saturday, December 4, 2010

Fauna from My Lense...

Ikan Kelisa / Dragon Fish/Arowana(Osteoglossum bicirrhosum)

Iguana (Iguana iguana)

Memerang / Otter(Aonyx cinerea)

Kucing / Cat(Felix domestica)

Tuesday, November 30, 2010

Ketam Kelapa @ Robber Crab

Pernah dengar akan nama Ketam Kelapa atau nama Inggerisnya the Robber Crab? dalam bahasa saintifik, ia digelar sebagai Birgus latro. Haiwan ini merupakan artropoda darat terbesar di dunia. Ketam Kelapa ini hidup di pantai dekat bahagian laut, tetapi kadangkala dapat juga ditemui di daerah yang jauh (sampai 100 m di atas permukaan laut) ke arah pedalaman. Ia dipercayai hidup di darat sahaja dan tidak berupaya untuk meneruskan kemandirian hidupnya di kawasan berair, kerana ia tidak pandai berenang. Taburannya berkaitan dengan taburan tanaman kelapa, mungkin kerana haiwan itu makan buah kelapa.

Ketam Kelapa memanjat pokok kelapa
Dengan memilih makanan utamanya buah kelapa, sampai ia sering disebut pencuri kelapa, sebab itu ia dipanggil sebagai Robber Crab dalam Bahasa Inggeris kerana menganggap ketam itu mencuri kelapa pada malam hari. Ia memang mahir memanjat pokok kelapa, dengan hujung kakinya yang runcing sebagai tangan yang bertindak sebagai pemeluk batang, sampai setinggi 20 m untuk memetik buah kelapa. Menurut cerita rakyat setempat, kalau sudah berhasil memetik buah kelapa, ia akan menjatuhkan buah itu ke tanah dan turun dulu untuk mengupas buah itu dengan sepitnya yang luar biasa kuatnya. 
Bayangkanlah besarnya spesies ini
Ketam Kelapa di sisi dua ekor anak kucing
Setelah dikupas, buah akan dibawa naik semula ke atas pokok, dan dari atas pokok buah itu dijatuhkan ke tanah agar pecah. Barulah ia turun semula untuk makan buah yang sudah pecah tadi. Ia tidak pernah makan buah di atas pohon.

Ketam Kelapa memanjat tong sampah
Ketam Kelapa ini adalah sejenis spesies yang boleh dimakan, yang hanya dapat ditemukan di daerah Maluku dan Sulawesi, Indonesia dan jika di Malaysia ia boleh  ditemui di Pulau Sipadan, Sabah. Jika para saintis ingin menemuinya, ia biasa ditemui sekitar jam 7 ke 10 malam. Struktur badannya yang tidak bercengkerang seperti ketam yang biasa, membuatkan ia menjadikan bahagian abdomennya sebagai perisai. Berat seekor Ketam Kelapa dewasa adalah di antara 3-6 kg/ekor. 
Walaupun sudah dilindungi oleh undang-undang yang melarang penangkapan mereka, masyarakat setempat masih lagi melakukan jualbeli haiwan ini, kerana haiwan ini dijadikan santapan yang istimewa lazatnya.

Sunday, November 28, 2010

SKEMA Kertas 3 : PAT Tingkatan 4

*Jawapan yang disediakan ini adalah yang dapat memberikan SKOR 3 sahaja.

(a) Time(min)       The rise sucrose level(ml)
         0                            0.0
        10                           4.5
        20                           9.5
        30                           9.9

(bi)  Observations - Sample Answers :
      1-The first 10 minutes, the sucrose solution level is 4.5ml.
      2-At the 20th minutes, the sucrose solution level is 9.5ml.
      3-At the 30th minutes, the sucrose solution level is 9.9ml.

(bii) Inference - Sample Answers :
      1-At the 10th minute, water molecules diffuse through the 
          Visking tubing due to osmosis process.
      2-At the 20th minute, water molecules diffuse through the 
          Visking tubing due to osmosis process.
      3-At the 30th minute, water molecules diffuse through the 
          Visking tubing due to osmosis process.

(c) *same answer as (a); in table form

(d) Variables :

     Variables                Particulars to be implemented
     Manipulated :     The reading are taken at the different intervals//
     Time                  The reading are taken at 10 minutes intervals

      Responding :      Measuare and record the rise in the sucrose 
      The rise in         solution level by using the scale on the glass
      the sucrose        tube.
      solution level

     Constant :           Using the same concentration of sucrose
     Sucrose              solution //
     concentration//
     Volume of         Using the same volume of distilled water
     distilled water  
    
(e) Hypothesis - Sample Answers :
     1-The longer the time taken, the higher the level of sucrose
         solution(in the scaled glass tube)
     2-The shorter the time, the higher the level of sucrose solution 
        (in the scaled glass tube)
     3-If the time taken is shorter, the level of sucrose solution in the 
        scaled glass tube is less.

(f) Interpreting Data - Sample Answers :
    [The level of sucrose solution increases with time.]
    This is [because water molecules from outside the Visking tubing 
    diffuse through the semi permeable Visking tubing] [by osmosis 
    process.]

(g) Predicting - Sample Answers : (either answer 1 or answer 2)
     1-[The level of sucrose solution in scaled glass tube increases
         more than 9.9ml] because [water molecules diffuse through
         the semi-permeable Visking tubing] [by osmosis process.]
     2-[There is no increase in the level of sucrose solution in the 
        scaled glass tube] because [the dynamic equilibrium has
        achieved.] The level of sucrose solution in the scaled glass
        tube is 9.9ml [because the net movement of water molecules
        in and out of the membrane is the same.]

(h) Defining by Operation - Sample Answers :
     1-Osmosis is a process where water molecules enter the Visking 
         tubing at the 10th minute and the level of sucrose solution in 
         the scaled glass tube is raised at 4.5ml.
     2-Osmosis is a process where water molecules enter the Visking 
         tubing at the 20th minute and the level of sucrose solution in 
         the scaled glass tube is raised at 9.5ml.
     3-Osmosis is a process where water molecules enter the Visking 
         tubing at the 30th minute and the level of sucrose solution in 
         the scaled glass tube is raised at 9.9ml.

(i) Classifying :
  
       Material                       Picture
  Distilled water                       C
 15% sucrose solution             A
 20% sucrose solution          B and D

 

Thursday, November 25, 2010

Artherosclerosis, Oedema, Osteoporosis, Arthritis, Diabetes mellitus

What Is Atherosclerosis Heart Disease?

Atherosclerosis (ath-er-o-skler-O-sis) is a disease in which plaque (plak) builds up inside your arteries. Arteries are blood vessels that carry oxygen-rich blood to your heart and other parts of your body.

Plaque is made up of fat, cholesterol, calcium, and other substances found in the blood. Over time, plaque hardens and narrows your arteries, limiting the flow of oxygen-rich blood to your organs and other parts of your body. This can lead to serious problems, including stroke, or even death.

Artherosclerosis formation

What Is Oedema?

Oedema is the medical term for fluid retention in the body.
It occurs when there is a build-up of fluid (mainly water) in the body's tissues, causing swelling to occur in the affected area. As well as swelling or puffiness of the skin, oedema can cause:
  • skin discolouration
  • fluid-filled areas of skin that temporarily hold the imprint of your finger when pressed (known as pitting oedema)
  • aching, tender limbs
  • stiff joints
  • weight gain or weight loss
  • raised blood pressure and pulse rate
Oedema is often a symptom of an underlying condition. It can also be caused by a variety of factors such as high salt intake in the diet or being immobile for long periods of time and of course because of the problems with the lymphatic system of ones.


Oedema patient

What Is Osteoporosis?

Osteoporosis is a disease that weakens bones and makes them susceptible to fracture. Literally translated, osteoporosis means “bone that is porous” (osteo= bone and porosis= porous). This disease affects both men and women; however, 80% of those affected are women. This may be because women generally have smaller bones than men, and because at menopause women lose their estrogen protection, which is a major contributor to bone strength.

Comparison between healthy bone and person with osteoporosis

The most common locations where breaks occur are the hip, spine, and wrist. Fractures due to osteoporosis of the spine usually affect women after the age of 50, while fractures of the hip start later, usually in the 70′s. Not only can these fractures be associated with pain, but also with limitation in movement. The decrease in mobility that can occur leads to further deconditioning, which in turn further weakens muscles and bones. In addition, the constant pain and reduced mobility caused by these fractures can lead to clinical depression.

What Is Arthritis?

 Arthritis is a term that includes a group of disorders that affect your joints and muscles. There are more than 100 diseases that cause pain, stiffness and swelling from the inflammation of a joint or the area around joints. Arthritis symptoms include joint pain, inflammation and limited movement of joints. When a joint is inflamed it may be swollen, tender, warm to the touch or red. The three basic types of arthritis that may cause knee and hip pain: osteoarthritis and inflammatory arthritis (most commonly rheumatoid arthritis), and traumatic arthritis.

Arthritis patient hands's
For most people arthritis pain and inflammation cannot be avoided as the body ages. In fact, most people over the age of 50 show some signs of arthritis. Arthritis can be managed through a combination of medication, exercise, rest, weight-management, nutrition, and, in some cases, surgery. Your doctor can tell if you have arthritis through blood tests and x-rays. He or she will then be able to help you decide on the best treatment for your case.



What Is "Diabetes mellitus"

Diabetes mellitus is a condition in which the pancreas no longer produces sufficient insulin or cells stop responding to the insulin which is produced, so which glucose in the blood cannot be engrossed in to the cells of the body.

All about plants (klik here) ; Xerophytes plant, Water movement, Transpiration etc.

What are xerophytes plants?

Xerophytes are plants that have adaptations to reduce water loss or indeed to conserve water. They occupy habitats in which there is some kind of water stress. Examples of such water stress habitats include:
  • Desert (high temp, low precipitation)
  • High Altitude & High Latitude ( low precipitation or water locked up as snow or ice)
  • Rapid drainage (sand dunes)


Wednesday, November 24, 2010

TOP TEN BIOLOGI TAHUN 2010

TOP TEN TAHUNAN bermakna pelajar-pelajar ini telah berjaya tersenarai dalam senarai    Top Ten pada setiap kali Ujian/Peperiksaan untuk 3 KALI BERTURUT-TURUT :

Tingkatan 5 : 

NUR AMALINA BT ISMAIL         - 5IR

NUR AMALINA BT OMAR          - 5IK
NUR ZAHIRAH BT ABD RANI     - 5AK

UMMI NASRAH BT TALIB          - 5IK

NURULHUDA BT BORHAN        - 5IR

Tingkatan 4 : 

NURUL ATIQAH BT HAZARAIMI     - 4AK

NURUL HANIS BT SAMSUDIN        - 4AK

FARAH NUR DINI BT HAMIDI        - 4IR

SITI AISHAH BT KASIM                - 4IS

NURUL ASHIKIN BT NORDIN        - 4IK 














TAHNIAH diucapkan kepada yang berjaya pada tahun ini. Semoga sedikit usaha penghargaan oleh pihak Panitia Biologi ini akan dapat menitipkan semangat dan kekuatan buat semua pelajar, terutamanya yang sedang berjuang di medan SPM, mereka yang berada di Tingkatan 4 supaya beusaha dengan lebih gigih lagi di tahun hadapan juga buat mereka yang bakal mengambil subjek Biologi tahun hadapan..insya Allah...

Saturday, November 13, 2010

Menghitung Hari....SPM 2010

Semoga kejayaan menanti di sana.....
23 November itu 
pasti tiba...
detik itu,
sebagai bukti pada janji kalian semua...

Janji pada mereka yang tersayang.....
Ayah bonda....
serta serta guru semua...

Usah gentar lagi,
Bulatkan tekad,
Kuatkan semangat,
Kentalkan azam serta yakin diri,
Melangkah lah nanti dengan tawakkal di hati...
Doa jangan dilupa turut sama disertai...

Dari segenap sudut qalbu nurani ini,
Kami para guru mengiringi,
Dengan doa dan seruan harapan,
Agar diberi segala kekuatan diri,
Kemantapan iman,
Jaga diri kalian semua,
Dengan benteng keutuhan jatidiri...
Sebagai seorang muslimah dan srikandi...
Hasil didikan insan-insan mulia tadi...
Semoga dan sehingga...
Hak kejayaan itu nanti kan menjadi 
Hak milik abadi...
Kalian semuanya...

SELAMAT BERJUANG KE MEDAN PEPERIKSAAN S.P.M 2010
KEPADA 
SEMUA CALON SPM SMK(A)SR 2010
TERUTAMANYA KEPADA :
CALON-CALON BIOLOGI(8 DISEMBER 2010)
TINGKATAN 5AK, 5IS, 5IR & 5IK.

Tuesday, November 9, 2010

KHASIAT HERBA DAN REMPAH RATUS


Herba dan rempah ratus adalah antara bahan masakan penting yang sudah menjadi sebahagian daripada sajian masyarakat di seluruh dunia sejak beribu tahun lamanya.

Tumbuhan itu adalah warisan yang tidak ternilai kepada manusia kerana selain menyedapkan lagi hidangan, herba juga mempunyai banyak khasiat berguna untuk penjagaan kesihatan badan dan kecantikan.

Untuk masyarakat tempatan, kita memang tidak dapat lari daripada beberapa bahan seperti lengkuas, halia, kunyit, bawang serta serai yang sememangnya sentiasa ada di dapur.

- Halia -

Dulu kala, halia atau nama botaninya, Zingiber officinale, digunakan sebagai bahan untuk merawat luka dan mencegah jangkitan parasit, tetapi kerana kurang pendedahan mengenai khasiatnya, sebahagian besar generasi masa kini mengenali halia hanya sebagai satu rempah ratus masakan.

Tumbuhan ini dikatakan berkesan untuk merawat loya dan mual, namun untuk ibu yang hamil, pengambilannya tidak digalakkan. Ia juga membantu untuk melegakan kesakitan perut selain mengelakkan kekejangan akibat cuaca panas.

Di Asia Tenggara, halia sebenarnya banyak digunakan untuk membantu menangani beberapa jenis penyakit seperti berkaitan penghadaman, angin serta memanaskan badan kerana ia kaya dengan pati minyak, oleoresin, protein, lemak, asid organik serta vitamin A, B, dan C.

- Pokok Kunyit -

Pokok kunyit pula sememangnya unik kerana ia mempunyai pelbagai kegunaan. Daun kunyit biasanya digunakan untuk memberi aroma serta warna kuning kepada masakan seperti rendang, gulai selain dijadikan sebagai pembalut ikan atau daging yang dibakar. Dalam perubatan, kunyit atau nama botaninya, Curcuma domestica digunakan sebagai antioksidan, antibakteria dan antiradang. Ia dikatakan membantu menyembuhkan luka di dalam badan, membantu proses pencernaan serta menghilangkan selesema. Kajian menunjukkan peranan kunyit dalam perubatan sudah dikenal pasti sejak 3,000 tahun lalu. Bagi masyarakat Melayu, kunyit sering digunakan sebagai jamu untuk ibu selepas bersalin bagi mengecutkan rahim serta mencuci darah. Masyarakat Cina pula percaya isi kunyit boleh membantu melancarkan darah, menghilangkan kesan lebam dan darah beku.

Masyarakat India menggunakan kunyit sebagai bahan utama dalam masakan rempah kari serta acar pedas dan ilmu perubatan India mengesyorkan kunyit sebagai pes untuk mengubati penyakit kulit, gatal-gatal dan depilatori. Lebih menarik, masyarakat di negara jiran, Thailand, mempercayai kunyit dapat merawat bisa patukan ular tedung dan dikatakan ada penyelidikan yang membuktikan herba itu membantu untuk menguatkan pundi hempedu, menyekat pembekuan darah serta mengurangkan toksin pada hati.

- Lengkuas -

Tanaman herba yang biasa ditanam di sekitar rumah, lengkuas atau nama saintifiknya, Alpinia galanga, pula tidak kurang hebatnya daripada segi khasiat.

Tergolong dalam keluarga Zingiberaceae, lengkuas dipercayai mempunyai khasiat untuk menambahkan selera makan serta membantu membersihkan darah, mencairkan kahak, merawat penyakit limpa bengkak dan mempunyai ciri afrodisiak, penyebab utama ia banyak dijadikan sebagai salah satu bahan dalam menguatkan tenaga.

- Asam Gelugor -

Herba lain seperti asam gelugur juga mempunyai banyak kebaikan kepada kesihatan badan. Bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan, asam gelugur atau nama saintifiknya Garcinia atroviridis yang mengandungi asid hydroxycitris dianggap antara ejen terbaik mengurangkan kolesterol.

Asam gelugur dipercayai dapat membantu mengurangkan asid lemak selain meningkatkan pengeluaran glikogen di hati serta meningkat suhu badan.
- Bawang Putih -

Bawang putih atau Alium sativum pula memang sudah menjadi bahan dapur utama ketika memasak kerana aroma dan rasa yang dihasilkan menambah perisa pada setiap hidangan. Penggunaan bawang putih sebenarnya bukan sekadar untuk menyedapkan makanan semata-mata kerana ada kajian yang mendapati khasiat bawah putih untuk kesihatan. Penduduk awal Amerika menggunakan bawang liar untuk merawat demam, batuk dan asma manakala dalam perubatan Cina, bawang banyak digunakan untuk menangani masalah batuk, jangkitan bakteria serta masalah pernafasan.

Masyarakat Syria dikatakan mencampurkan bawang putih ke dalam minuman untuk mengubati demam, cirit-birit dan menahan sakit semasa bengkak. Ia juga dipercayai membantu untuk menguruskan badan, menurunkan paras kolesterol serta tekanan darah tinggi dan menambah kepekatan darah. Kandungan bawang putih bukan saja menghasilkan antibodi, tetapi turut membentuk sistem kawalan secara semula jadi untuk membunuh kuman bagi meredakan demam kepialu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut menyokong penggunaan bawang untuk mereka yang mengalami masalah kurang selera makan serta mencegah atherosclerosis selain dapat membantu meredakan masalah batuk, asma dan bronkitis.

- Serai -

Serai pula boleh didapati dalam dua jenis utama iaitu untuk dimakan dengan nama saintifik Cymbopogen citratus dan serai wangi, Cymbopogen nardus. Menurut laman web Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi), tanaman serai makan dilaporkan berasal dari Sri Lanka dan tersebar luas di kawasan tropika, termasuk Malaysia, Indonesia, Tanzania, Brazil, Guatemala serta China.

Di Malaysia, serai makan terutama batangnya digunakan sebagai bahan perisa dalam masakan tradisional seperti masakan rendang, tom yam, kerabu, masak lemak cili padi dan asam pedas kerana aroma serta rasanya yang unik dapat meningkatkan selera. Di sesetengah negara, serai makan diusahakan khas untuk pengeluaran minyak pati yang berwarna kuning hingga coklat kemerahan dan berbau limau atau lemon.


Serai wangi pula banyak digunakan untuk rawatan selepas bersalin dan pening kepala. Caranya adalah dengan menggunakan air rebusan serai wangi sebagai mandian atau dibasahkan kepala dan dilapkan pada seluruh badan. Ia juga banyak digunakan dalam menghasilkan minyak urut untuk mengatasi masalah kebas-kebas, lenguh-lenguh, gigitan serangga dan kembung perut. Bagaimanapun, di kebanyakan negara, serai wangi ditanam khas untuk pengeluaran minyak pati yang dikenali sebagai citronella di pasaran antarabangsa. Seperti herba lain, limau purut juga mempunyai banyak khasiat dan kegunaan. Daunnya banyak digunakan dalam masakan seperti tom yam kerana bau dan rasanya yang unik. Daripada aspek kesihatan, limau purut banyak digunakan sebagai ramuan ubatan dan bahan untuk mandi wap kerana ia dipercayai membantu untuk merawat kulit kepala, luka, lebam dan gigitan serangga berbisa.

Monday, October 25, 2010

...towards S.P.M & Biology Final Exam form 4


To all my dear students,
always remember that success will be only awarded
to those who are seriously struggling for it.
Put your aim, strive for it,
and Insya ALLAH, the success will be yours.....

Man Jadda Wajada

Sunday, September 26, 2010

What is Centromere?


Centromere is the point or region on a chromosome
to which the spindle attaches during mitosis and meiosis.


Monday, September 20, 2010

Do you know about INFLUENZA?

What is influenza?

Influenza, commonly called "the flu," is an illness caused by RNA viruses that infect the respiratory tract of many animals, birds, and humans. In most people, the infection results in the person getting fever, cough, headache, and malaise (tired, no energy); some people also may develop a sore throat, nausea, vomiting, and diarrhea. The majority of individuals has symptoms for about one to two weeks and then recovers with no problems. However, compared with most other viral respiratory infections, such as the common cold, influenza (flu) infection can cause a more severe illness with a mortality rate (death rate) of about 0.1% of people who are infected with the virus.

Haemophilus influenzae is a bacterium that was incorrectly considered to cause the flu until the virus was demonstrated to be the correct cause in 1933. This bacterium can cause lung infections in infants and children, and it occasionally causes ear, eye, sinus, joint, and a few other infections, but it does not cause the flu.

What are the causes of the flu?

The flu (influenza) viruses

Influenza viruses cause the flu and are divided into three types, designated A, B, and C. Influenza types A and B are responsible for epidemics of respiratory illness that occur almost every winter and are often associated with increased rates of hospitalization and death. Influenza type C differs from types A and B in some important ways. Type C infection usually causes either a very mild respiratory illness or no symptoms at all; it does not cause epidemics and does not have the severe public-health impact of influenza types A and B. Efforts to control the impact of influenza are aimed at types A and B, and the remainder of this discussion will be devoted only to these two types.